Evde Likit Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

4 yıl önce

Evde Likit Yapımı Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Elektronik sigara keyfini yaşayanların bir süre sonra kendi zevklerine göre likit hazırlamak istemeleri son derece doğal. Eğer siz de böyle düşünüyorsanız, ancak evde likit yapımı hakkında bilginiz yoksa en doğru yere geldiğinizi söylersek yanılmış olmayız. Çünkü elektronik sigaranıza sıvı olarak eklediğiniz ve buharını içinize çektiğinizde keyifli bir deneyim yaşamanızı mümkün kılan likitleri kendi beğeninize göre hazırlamanız için ihtiyacınız olan her şeyi bu içerikte sizin için derledik.
 
Standart tatlardan sıkıldıysanız ya da farklı karışımlar deneyerek kendi beğeninize uygun olanı bulmak istiyorsanız, kendi likitinizi yapmanız en mantıklı adım olacaktır. Ancak bu doğrultuda öncelikle likit içeriğini tanımanızda büyük fayda var. Böylece elektronik sigara likit içeriğini oluşturan bileşenleri damak tadınıza en uygun zevki yaratacak biçimde birleştirerek kendi likitinizi oluşturabilirsiniz. 
 
Elektronik sigara deneyiminde likitin önemi hakkında bilgi sahibi olmak için ise Likit Nedir ve Elektronik Sigara İçin Önemi Nedir? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
 

Evde Likit Yapımı İçin İhtiyacınız Olan Bileşenler

 
Bildiğiniz üzere piyasada birçok likit çeşidi bulunuyor. Her ne kadar farklı tatlarda ve oranlarda likit satın almak mümkün olsa da evde kendi imkanlarınızla likit yapmak istiyor olabilirsiniz. Üstelik düşünülenin aksine evde likit yapımı, birkaç denemeden sonra giderek daha pratik hale gelen bir yöntemdir. Ayrıca kendinizi adeta bir kimyager gibi hissedeceğiniz likit yapım sürecinde lisedeki laboratuvar deneylerinizi de tekrar yaşayabilmeniz mümkün. Peki likit içeriğinde neler bulunuyor ve evde likit yapabilmek için hangi bileşenlere ihtiyacınız var?

 
  • PG - VG

 
Vegetable Glycerin yani bitkisel gliserin ifadesinin baş harflerinden oluşan VG ile Propilen Glikol adlı maddenin baş harflerinden oluşan PG bileşenleri, elektronik sigara likitinin yapı taşlarından ikisini oluşturuyor. Premium likitlerin hammadesi olarak da değerlendirebileceğimiz PG ve VG, likit içerisine farklı oranlarda eklenebilmektedir. PG ve VG, likit içeriğindeki nikotin ve aromaları seyreltmek için baz olarak kullanılır. 
 
  • Nikotin

 
Elektronik sigara likit içeriğinde kullanılan seyreltilmiş nikotinin içerikteki oranı, sigara içimine benzer bir deneyim yaşamak isteyenler için son derece kritik. Bu nedenle nikotin miktarı çok dikkatli bir şekilde belirlenmeli ve likitin tadını tamamen değiştirebileceği göz önünde bulundurularak karışım hazırlanmalı. Öte yandan tütün tadı almak istemeyenlerin nikotin kullanmadan likit hazırlayabilmeleri de mümkün. 
 
  • Aroma

 
Elektronik sigara likitleri için özel olarak üretilen aromaların e-sigara içiminizi farklı ve daha keyifli kılma misyonu taşıdıklarını söyleyebiliriz. Bir anlamda nargiledekine benzer bir buhar deneyimi yaşatan aromaların farklı çeşitlerini bulabilmeniz mümkün. 
 

Evde Likit Yapımı İçin İhtiyacınız Olan Diğer Malzemeler

 
Likit içeriğini artık tanıyorsunuz, ancak evde likit yapımı için ihtiyacınız olan her şey henüz bitmedi. Söz konusu bileşenleri karıştırıp zevkinize uygun likiti elde etmek için kullanacağınız ekipmanları ise şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Karıştırma Kabı


E-likit yapımı için gerekli bileşenleri karıştırmak için kullanabileceğiniz bir karıştırma kabı işinizi kolaylaştıracaktır. Diğer yandan eğer uzun bir süre ihtiyacınızı karşılayacak miktarda likit hazırlayacaksanız, bu doğrultuda büyük bir beherglas kullanmanızı tavsiye ederiz. 
 
  • Şırınga

 
Likit yapmak için gerekli bileşenleri dikkatli ve doğru bir şekilde eklemek için şırınga kullanmanızda yarar var. Bu sayede ihtiyacınız olan miktarda nikotin, PG veya VG ve aromayı net bir şekilde şırıngaya doldurup karıştırma kabınıza aktarabilirsiniz. Fakat her bir bileşen için ayrı şırıngalar kullanmanızı öneririz. Aksi halde farklı bileşenleri birbiri ile karıştırmanız söz konusu olabilir. 
 
  • Eldiven

 
Likit içeriğini oluşturan bileşenlerin cildiniz ile temas etmemesi için eldiven kullanmanız gerekiyor. Ayrıca eldivenler likit yapımında her şeyin hijyen koşullarına uygun olmasını da sağlayacaktır. Bu sayede likitlerinizin içine elinizden yabancı madde bulaşması mümkün olmayacaktır. 
 
  • Likit Şişesi

 
İçinde damlalık bulunan şişeler, likitlerinizi muhafaza etmeniz ve ihtiyacınız olduğunda elektronik sigaranıza dökmeniz için en uygun seçeneklerdir. Ek olarak, farklı şişelerde farklı oranlarda bileşene sahip değişik aromalarda likitlere sahip olabilmek için de çok sayıda şişeye sahip olmanızda yarar var. Öte yandan şişelerin üzerine bileşenlerin oranları ile ilgili notlar alabilmeniz için etiketler bulundurmanız da işinizi kolaylaştıracaktır. 
 

Adım Adım Evde Likit Yapımı

 
Evde likit yapımı için gereken tüm malzemeler hazırsa, artık yapım aşamasına geçebiliriz. Bu anlamda, aşağıdaki adımları sırasıyla izleyerek evde kendi likitlerinizi yapabilmeniz mümkün.
 
1. Likitinizin istediğiniz gibi olması için öncelikle likit miktarını ve bileşenlerin oranını belirlemeniz gerekiyor. Bunun için uygulayabileceğiniz formüller mevcut. Örneğin nikotin sertliği miktarını ayarlamak için (mg/ml cinsinden nikotin sertliği)x(ml cinsinden likit hacmi)=mg cinsinden nikotin miktarı formülü ile kaç mg nikotine ihtiyacınız olduğunu hesaplayabilirsiniz. 
 
2. İstediğiniz çeşit aromayı kullanarak likitiniz tatlandırabilirsiniz. Bu noktada, seçtiğiniz aroma konsantrelerinin miktarını ayarlamak da en az nikotin miktarını ayarlamak kadar önem taşıyor. Genellikle likit hazırlarken şişe hacminin %10’u kadar aroma kullanılıyor. Ancak aroma üreticisinin tavsiye ettiği oranı da uygulayabilirsiniz. Ardından tercih ettiğiniz aromayı temiz bir şırıngaya zevkinize uygun miktarda alıp diğer bileşenlerle karıştırmak üzere karıştırma kabına alabilirsiniz. 
 
3. Şimdi VG veya PG bazlarından tercih ettiğiniz birini eklemeniz gerekiyor. Eğer sert bir boğaz vuruşu istiyorsanız PG kullanabilir ya da daha fazla buhar istiyorsanız VG’e başvurabilirsiniz. Peki hangi oranda baz kullanmalısınız? Nikotin ve aroma ekledikten sonra şişenizde eksik kalan sıvı miktarında PG veya VG kullanarak açığı kapatabilmeniz mümkün. 
 
4. Tüm bileşenler zevkinize uygun bir karışım dengesi ile karışım kabına eklendikten sonra artık geriye likit yapımını bitirmek için son birkaç adım kalıyor. Bu aşamada karışımı likit şişesine ekleyip birbiriyle iyice özdeşleşmesi için kapağını kapatıp iyice çalkalamanız gerekiyor. Birkaç dakika boyunca çalkaladıktan sonra bileşenlerin reaksiyona girmesi ve e-likitin kullanıma hazır hale gelmesi için demlemeyi unutmamalısınız. En iyi sonuç için likitinizi 2-3 hafta ışık ve ısı olmayan bir ortamda muhafaza ederek demlenmesini sağlayabilirsiniz. 
 
Evde likit yapımı için gerekli aroma çeşitlerinden likit şişelerine kadar tüm ekipmanları Buharistan’da bulabileceğinizi de belirtmeden geçmeyelim.