Elektronik Sigara Zararları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

3 yıl önce

Elektronik Sigara Zararları Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sigaranın insan hayatına girdiği günden beri tartışılan olumsuz etkileri, günümüzde araştırmalar yapılarak kanıtlanmış olmakla birlikte içeriğindeki maddelerin hala bilinmeyen sonuçları olabileceği düşünülmektedir. Peki benzer bir durum son teknoloji ürünü olan elektronik sigaralar için de geçerli mi? Vücut sağlığını olumsuz etkileyen elektronik sigara zararları da ihtimaller dahilinde mi?
 
İşte bu soruların da yanıtını bulmak için son 10 yıldır hayatımızda olan elektronik sigaralarla ilgili çalışmaların olduğunu söyleyebiliriz. Aynı prensibe sahip olmasa da görüntü ve isim açısından benzer noktalara sahip olan elektronik sigaraların da sigaralar kadar zararlı olup olmadığı konusunda biz de araştırmalar doğrultusunda sizleri bilgilendirmek istiyoruz. 
 
Buna göre e-sigara olarak da adlandırılan bu cihazlarla ilgili sorularınıza yanıt bulabilir ve olası elektronik sigara zararları hakkında bilinçlenerek hayat tarzınıza kendiniz karar verebilirsiniz.
 

Elektronik Sigara Zararları ile İlgili 4 Gerçek


 
E-sigaralar, birçok farklı isimle anılmaktadır. Kimi zaman elektronik nargile, kimi zaman vape kalemi ya da mod sistem veya elektronik sigara. Birçok farklı şekil ve boyutta üretilse de çoğu zaman geleneksel sigara ile ilişkilendirildiği için hakkında “çok zararlı” olduğuna dair inkar edilemeyecek kadar fazla görüş bulunan bu cihazların gerçekten sağlığa zararlı olup olmadığı ile ilgili belirtilen düşüncelerin bazıları doğru iken bazılarının doğru olmadığını savunmak mümkün.
 
Buradan yola çıkarak biz de şimdiye kadar yapılmış deneyler ve araştırmalar doğrultusunda sizleri aydınlatmak ve objektif bir şekilde olası risklere karşı bilinçlendirmek istedik. O halde dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan e-sigara zararları hakkındaki 4 gerçeği birlikte inceleyelim.

1. Geleneksel Sigaralar, Elektronik Sigaralardan Daha Zararlıdır

 
Yapılan araştırmalar, elektronik sigaraların geleneksel sigaralardan çok daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ortaya koymaktadır. Ancak bu, yine de e-sigaraların tamamen zararsız olduğu anlamına gelmemektedir. En başta sigara deneyimi yaşatan likit ürünlerinin birçok kimyasal barındırdığı için vücudu toksik maddelere maruz bıraktığını söylememiz gerekiyor.
 

2. Elektronik Sigara da Nikotin Bağımlılığı Yaratabilir

 
Sigaraya bağımlılık yaratan maddenin nikotin olduğunu artık herkes biliyor. Elektronik sigara kullanımı için tercih edilen likit ürünlerinin nikotin içermesi durumunda yine aynı durumun yaşanacağını da bilmekte fayda var. Hatta kimi likit seçenekleri, sigaralardan çok daha fazla oranda nikotin içerebiliyor. Ancak elbette bu tercih, tamamen e-sigara kullanıcısına kalmış olmakla birlikte nikotinsiz likit seçerek nikotin bağımlılığından kurtulabilmek de mümkün.
 

3. Elektronik Sigara Likitleri Kimyasal Madde İçermektedir


 
Her ne kadar standart sigaralardan çok daha az miktarda kimyasal madde barındırsa da bu cihazların elektronik sigara zararları arasında sayabilecek kadar kimyasal madde kullanımına yol açtığını da belirtmeden geçmeyelim. Söz konusu kimyasallar, akciğeri olumsuz etkileyebilmekte ve hatta kanser riskini artıran ağır metaller de içerebilmektedir. 
 

4. Elektronik Sigara Kullanımı Kronik Akciğer ve Kalp Hastaları İçin Risklidir

 
Yapılan çalışmaların bazıları, e-sigara likit içeriğinin kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyebildiğine dikkat çekiyor. Buna benzer şekilde e-sigara buharı solumanın akciğer sağlığını da riske atabileceği öngörülüyor. Yine de bilim insanları, her iki duruma dair net bir yanıt verebilmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. 
 

Elektronik Sigara Zararları Minimuma İndirilebilir Mi?

 
Sigara bağımlılığından kurtulmak, yeni deneyimler yaşamak veya yalnızca e-sigara teknolojisini kullanmak için elektronik sigaraya başvuruyor olabilirsiniz. Tüm riskleri göz önünde bulundurduğunuz zaman da kullanmaya devam etmeyi tercih edebilirsiniz. Bu durumda sizin için aşağıda sıraladığımız maddeleri dikkate alarak elektronik sigara zararları için önlem alabilir ve riskleri minimuma indirebilirsiniz.
 

Likit İçeriğine Dikkat Edin

 
Elektronik sigaranın zararlı bir cihaz olarak düşünülmesinin en büyük nedeni, daha önce de sözünü ettiğimiz gibi e-sigara likit ürünlerinin içeriğinden kaynaklanıyor. Fakat içeriğini müşterilerinin bilgisine sunan pek çok üretici de mevcut. Bu durumda güvenli içeriğe sahip likit seçeneklerini değerlendirerek sağlığınızın olumsuz etkilenme ihtimalini minimize edebilirsiniz. 
 

Nikotinsiz Likit Kullanın


 
Nikotin oranı düşük veya hiç nikotin içermeyen likit ürünleri tercih ederek nikotinden kaynaklanan yan etkileri en aza indirebilmeniz mümkün. Üstelik böylece bağımlılık yaşamadan buhar keyfi deneyimleme fırsatı da bulabilirsiniz.
 
 

Bol Su Tüketin

 
Elektronik sigara kullanırken ağız kuruluğu ve dehidrasyon semptomlarını önlemek adına e-sigara kullanımının hemen ardından su tüketmenizi tavsiye ederiz. Böylece ağız sağlığınızı koruyabilir ve aynı zamanda vücudunuz için gereken su takviyesini alabilirsiniz.
 

Dişlerinizi Fırçalayın

 
Elektronik sigara kullanımından kaynaklanabilecek yan etkileri azaltmak için dikkate alabileceğiniz bir diğer önerimiz ise e-sigara kullanımının sonrasında dişlerinizin yüzeyini temizlemek için dişlerinizi fırçalamanız. Böylece dişlerde sararma olasılığını da minimuma indirme imkanı bulabilirsiniz.
 
Tüm bu bilgiler ışığında elektronik sigara cihazı satın almak için de en doğru satış kanalını tercih etmenizin de en mantıklı ve güvenilir seçenek olacağını belirtmeden geçmeyelim. E-sigara alışverişi için tercih edebileceğiniz yerleri ise buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz.